Hoe groot is jouw security awareness? Ben jij een echte security expert of meer zoals de gemiddelde gebruiker op het internet? Het internet is namelijk een geavanceerdere plek dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Er komt veel bij kijken wat je niet zo ziet zonder erin te verdiepen.

 

Wellicht is het handig om iets te gaan verdiepen in hoe technologie nou precies werkt. Het is namelijk zeer bevorderlijk als iedereen in ieder geval basiskennis heeft over technologie. Dit zou zoveel problemen en vragen besparen. Ook heb je dan zelf veel meer besef over hoe jij jouw gegevens goed kan beveiligen en weet je wat je wel en niet moet doen op het internet. Zo is het bijvoorbeeld niet slim om zomaar elk bestand te openen, hoe onschuldig deze ook kan lijken. Jouw apparaat infecteren gaat namelijk het makkelijkst door middel van het openen van een bestand. Ook zou je een IT consultant kunnen inschakelen. Deze kan jou veel informatie geven over online veiligheid en kan met jou kijken naar de opties.

 

Wat kan er gebeuren als jouw security awareness laag is?

Er kan heel veel gebeuren met een besmet apparaat. Wanneer jouw security awareness namelijk niet zo groot is, zijn er voor een aanvaller veel dingen mogelijk. En de meeste dingen die zij doen, zul je dan niet eens door hebben. Je hebt het dan pas door wanneer het daadwerkelijk al te laat is en je accounts overgenomen zijn. Het zou dan fijn zijn als je dat voor kan zijn, als je in eerste instantie niet eens besmet zou raken. Er valt online zeer veel te vinden over de online beveiliging. Door er een uurtje in te verdiepen, zou je jezelf al een aantal nare situaties kunnen besparen. Maar een expert zoals een IT consultant worden we natuurlijk niet in maar een dag.

 

Wat zou een IT consultant doen?

Zorg er in ieder geval voor dat je regelmatig even een scan doet op je apparaat. Mocht er toch wat in je systeem terecht zijn gekomen, dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af, voordat het (meer) schade aan kan richten. Het mooiste is natuurlijk als je in eerste instantie niet besmet raakt. Open dus ook niet zomaar links die je niet vertrouwt, en download of open al helemaal geen bestanden die je niet vertrouwt. Let ook op wanneer je inlogt op een website, dat je wel op de daadwerkelijke website zit. Phishing websites zijn namelijk een veel voorkomend iets waarbij een inlogpagina lijkt op de echte, maar je gegevens naar een onbedoeld iemand gaan.